Gastroenteroloji

Gastroenteroloji Bölümümüzde;

  • Sindirim sistemi: yemek borusu, mide, pankreas, ince ve kalın bağırsaklar
  • Karaciğer hastalıkları: hepatit B, hepatit C, yağlı karaciğer, otoimmun hepatitler, alkole bağlı karaciğer hastalıkları, karaciğer sirozu

ile ilgili konularda hizmet vermekteyiz.

Endoskopi

Gastroenteroloji Bölümümüze bağlı Endoskopi Ünitesinde ise sindirim sisteminin incelenmesine yönelik;

  • Üst Gastrointestinal sistem Endoskopisi (özofagogastroduodenoskopi)
  • Alt Gastrointestinal sistem Endoskopisi (fleksible rektosigmoidoskopi ve kolonoskopi)

gibi tanısal ve tedaviye yönelik işlemler yapılmaktadır.

Özofagoskopi

Yemek borusunun tamamının görüntülenmesini sağlayan endoskopik inceleme yöntemidir. Ağızdan giren optik boru (endoskop), yutağa ve yutakla yemek borusu arasındaki bölgeye sokulur. Yemek borusunun duvarları birbirine yapışık olduğundan organın mideyle birleştiği bölgeye dikkatle, dokuyu zedelemeden inilir. Özofagoskopi`de mukozanın durumu, tümör bulunup bulunmadığı, yabancı cisimler ve özellikle organın doğuştan gelen ya da sonradan oluşan biçim bozuklukları incelenir.

Gastroskopi

Üst gastrointestinal sistemin yani yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesi işlemidir. Bu işlem endoskopi aletiyle yapılır. Söz konusu alet yumuşak, plastik, serçe parmak kalınlığında, kablo şeklindedir. Geçtiği yollardaki görüntüyü televizyon ekranına aktaran bir kamera sistemidir.

Gastroskopi ne zaman gereklidir?

  • Yutmayla ilgili problemler (ağrılı yutma, katı veya sıvı gıdaları yutmada zorluk, besinlerin takılarak inmesi vb).
  • Tıbbi tedaviyle geçmeyen mide ekşimeleri ve yanmaları.
  • Karın ağrısı (karnın orta üst kısmında, açken veya yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkan kemirici nitelikte ya da devamlı ağrı).
  • Kusma sırasında kırmızı renkli veya kahve telvesi görünümünde kan gelmesi.
  • Karın ağrısıyla birlikte kusmalar.
  • Baryumlu mide grafısinde anormallik görülmesi.

Kolonoskopi

Ucunda kamera olan ince ve bükülebilir bir boruyla anüsten girilerek bütün kalın ve ince bağırsakların kalın bağırsağa komşu kısmının görüntülenmesi yöntemidir. Kalın bağırsağın anüse yakın kısmının incelenmesine sigmoidoskopi denir. İşlemden önce bağırsakların müshil yardımıyla temizlenmesi gerekir. Kolon (kalın bağırsak) kanseri tanısında en güvenilir yöntemdir. Ayrıca polip ve benzeri kanser öncesi lezyonların saptanıp alınmasını sağlayarak hastaları kanserden korur. Kolon kanserinden korunmak için incelemenin 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilir.

ERCP

ERCP (Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi), safra yollarında ve pankreas kanalında darlık veya tıkanıklık oluşturarak safra yolları iltihabına (kolanjit), pankreas iltihabına (pankreatit) sebep olabilecek taş, tümör gibi unsurların tanı ve tedavisinde kullanılır. Girişim videoendoskopik bir cihaz (Duodenoskop) kullanılarak yapılır. İşlem 20 dakika ile bir saat arasında değişen bir sürede gerçekleştirilmektedir. İşlemden önce hasta muayene edilir ve yapılması gerekli testler görülür. ERCP yapılacak kişinin işlem öncesi en az 8 saat aç olması gerekir. Ayrıca Aspirin, Coumadin gibi kanı sulandıran ilaç kullanımı varsa bunlar işlemden bir hafta önce kesilmelidir.

Güncellenme Tarihi: 04.12.2013 09:44:30
Toplam Sayfa Gösterimi: 25451

Hastanemiz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. Ayrıntılı liste.

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemelisiniz.

@2023 Tüm hakları saklıdır.
Medline Adana Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.