Sünnetin Cerrahi Bir İşlem Olduğu Akıldan Çıkartılmamalı

Okulların kapanması ile başlayacak olan uzun yaz tatilini fırsat bilen birçok ailede, küçük erkek çocuklarını sünnet ettirmek için tatlı bir telaş yaşanıyor. Ancak bu özel anların tadının kaçıp sorun yaratmaması için sünneti basit bir uygulama gibi görmeden, cerrahi bir işlem olduğunun bilinci ile hareket etmek gerekiyor.

Sünnet, çok eski dönemlerden bu yana farklı toplumlarda kimi zaman geleneklerin gereği olarak kimi zaman da dini nedenlerle uygulanıyor. Medline Adana Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Elbek, sünnetin tıbben bir zorunluluğu olmasa da özellikle idrar yolları enfeksiyonları ve cinsel yolla geçen hastalıkların bulaşma ihtimalini azaltan cerrahi bir işlem olduğunu söyleyerek önemli bilgiler veriyor.

Hijyen kurallarına uyulmalı

Sünnet, erkeklerde cinsel organın (penis) başını örten üst derinin bir kısmının veya tamamının kesilerek alınması şeklinde tanımlanıyor. Bu nedenle işlemin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için steril ameliyathane şartlarında ve uzman bir hekim tarafından cerrahi müdahale ile yapılması önem kazanıyor. Ayrıca, işlem sırasında cerrahi ve anesteziye bağlı gelişebilecek istenmeyen komplikasyonlara karşı acil ve etkin müdahale edilebilecek ekip ve ekipmaların olması da gerekiyor.

Sünneti deneyimli hekimler yapmalı

Genel hijyen açısından birçok faydası olan sünnetin, deneyimli cerrahlar tarafından uygun koşullarda ve doğru yöntemlerle yapılması olası riskleri en aza indirgiyor. Gerekli şartlar yerine getirilmeden yapılan sünnet işleminde yaşanabilecek istenmeyen durumlar, peniste kalıcı hasarlar hatta hayati tehlike bile yaratabiliyor.

Telafisi zor sorunlar yaşanabilir

Hatalı yapılan veya işlem sırasında sorun yaşanan bir sünnet işlemi, ileride çocuğun tüm yaşamını etkileyecek, telafisi zor veya imkânsız, önemli fizyolojik ve psikolojik problemler yaratabiliyor. Bu nedenle, sünnet öncesinde çocuğun hekim tarafından detaylı bir şekilde muayene edilerek kontrolden geçirilmesi, doğumsal bir anomali riskinin olup olmadığına bakılması gerekir.

Bebeklerde lokal anestezi uygulanıyor

İlk 6 ayda bebekler kısmen hareketsiz olduklarından sünnet işlemini lokal anestezi ile yapmak mümkün oluyor. Sünnet her yaşta uygulanabilecek bir işlem olmakla birlikte, oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından doğumdan sonraki ilk 2 yıl içerisinde yapılması daha uygun oluyor.

Yapılan araştırmaların sünnet olanlarda idrar yolu enfeksiyonları görülme oranının yarı yarıya azaldığına işaret ettiğini söyleyen Dr. Ali Elbek, yine sünnet olmuş yetişkinlerde penis kanserine yakalanma riskinin de sünnetsiz hastalara göre önemli oranda düştüğünü belirtiyor. Dr. Ali Elbek, sünnet olmuş yetişkinlerin eşlerinde görülen rahim ağzı kanseri vakalarının yine önemli ölçüde düşük olduğunu da sözlerine ekliyor.

Hastalık risklerini düşüyor

Yapılan araştırmalar, sünnet konusunda olumlu veriler ortaya koyuyor. Buna göre, sünnet olanlarda idrar yolu enfeksiyonları görülme oranı azalıyor. Ayrıca sünnet, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir koruyuculuk sağlarken penis kanserine yakalanma riskini de düşürüyor.

16.06.2025

Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.