Akciğer Kanseri Sigara İçenleri Affetmiyor

Akciğerde yer alan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlar ‘akciğer kanseri’ olarak tanımlanıyor. Tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir kanser türü olan bu hastalık, kansere bağlı ölümlerde ise hem kadınlarda hem de erkeklerde ilk sıralarda yer alıyor.

 “Akciğer kanseri oldukça sessiz bir şekilde ilerler. Hastalık, akciğere yakın bölgelerdeki lenf düğümlerine veya başka organlara yayılmadan önce nadiren belirti verdiğinden erken tanı çoğu zaman başka bir sorun nedeniyle yapılan kontroller sırasında tesadüfen konur” diyen Medline Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler, akciğer kanseri hakkında önemli bilgiler veriyor.

En büyük risk sigara tüketimi

Sigara ve tütün ürünleri tüketimi akciğer kanserinde en büyük risk faktörü durumundadır. Yapılan araştırmalar, tüm vakaların yüzde 90’a yakınından sigaranın sorumlu olduğunu bizlere göstermektedir. Günde 1 paketten fazla sigara kullanan bireylerin hiç içmeyenlere göre 25 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski olduğu saptanmıştır. Ayrıca sigara dumanına yoğun bir şekilde maruz kalan pasif içiciler de riskli grupta yer alırlar. Fakat bu hastalık hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebilir. Bunların yanı sıra sigara tüketiminin, yemek borusu ve ağız kanseri gibi başka kanser türlerinin de sebebi olduğunu akıldan çıkartmamak gerekir.

Erken tanı hayat kurtarıyor

Akciğer kanserinin en genel belirtileri arasında, inatçı ve geçmeyen öksürük gelir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, kanlı balgam, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı ve yutma güçlüğü gibi bulgular da bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Erken evrede yakalandığında hastalığın tedavi şansı yükseldiğinden, risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık akciğer kanseri taraması yaptırması hayat kurtarıcı olabilir.

Kanserin tipi ve evresi ve önemli

Akciğer kanserini işaret eden belirtileri olduğunu düşünenlerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından bireyden bazı tetkikler istenerek akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi çekilir. Balgamlı öksürük varsa; örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Gerekirse patolojik inceleme için biyopsi ile doku örneği de alınabilir. Tüm bunların sonucunda kesin tanı konur. Ardından, hastalığın evreleri ve türünün neler olduğu tespit edilerek tedavi planlanır.

Tedavi seçenekleri değişiyor

Akciğer kanserinde tedavinin planlanmasında en önemli kriterler, kanserin tipi ve evresidir. Uygun hastalarda, cerrahi yöntemlerle kanserin bulunduğu akciğer veya akciğerin kanserli bölümü alınabilir. Ancak cerrahi yöntem için elverişli olmadığı düşünülen vakalarda ise kemoterapi uygulanabilir. Bunların yanı sıra uygun hastalarda immünoterapi ve akıllı ilaçlar gibi yeni tedavi yöntemleri de gündeme gelebilir.

Akciğer kanserinden korunmak için bu önerilere dikkat edin:

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durun
  • Katran, benzin, boya maddeleri, asbest vb. maddeleri solumamaya dikkat edin
  • Hava kirliliği olan yerlerde bulunamamaya özen gösterin
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin
  • Açık havada düzenli egzersiz yapın
  • Radyasyondan kaçının
  • Yoğun sigara tüketimi öykünüz varsa ve 55 yaşın üzerindeyseniz her yıl düşük doz akciğer tomografisi çektirin

Güncellenme Tarihi: 17.11.2022
Toplam Sayfa Gösterimi: 1182

Hastanemiz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. Ayrıntılı liste.

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemelisiniz.

@2024 Tüm hakları saklıdır.
Medline Adana Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.