Medline Tüp Bebek Merkezi (IVF)

Medline Hastanesi Tüp Bebek Merkezi; 5 Uzman Hekim, 1 Embriyolog, 1 Biyolog, 3 Hemşire, 1 Laboratuvar Teknisyeni, 2 Yönetici ve asistanlarla birlikte toplam 15 kişilik kadrosu ile profesyonel hizmet vermektedir. Merkezimiz yaklaşık 15 yıllık tecrübesiyle tüp bebek tedavisi konusunda pek çok iyileştirme yöntemlerini modern uygulamalarla gerçekleştirmektedir.

Tüp Bebek süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için MEDLİNE TÜP BEBEK MERKEZİ WEB SİTESİNİ ziyaret edebilirsiniz

Tüp bebek nedir?

Kadın yumurtası ile erkek sperminin laboratuvar ortamında buluşturulup döllenmesi, ardından da ortalama 5 günlük bir gelişim sürecinin takibinden sonra ana rahmine bırakılması işlemidir.

Tüp bebek yapılırken yaş aralığı var mıdır?

45 yaşa kadar yapılabilir.

Kimlere Tüp bebek yapılır?

Belli bir süre içerisin de kendiliğinden gebe kalamayan çiftleri eş zamanlı olarak araştırırız. Elde ettiğimiz verileri göz önünde bulundurarak çiftin özellikle kadın yaşı, süre daha önce gördüğü tedaviler göz önünde bulundurularak hastaların bir kısmına bazen direk tüp bebek tedavisine başlarız bazılarına da önce basit yöntemler deneyip sonrasında tüp bebek tedavi sürecine geçeriz. Tüp bebek tedavi süreci kararı verilirken olmama nedeni değerlendirilip sürece karar verdiğimiz ana faktörlerdir.

Tüp bebek tedavi süreci nasıldır?

Tüp bebek tedavi süreci kısmen kişiye özeldir. Çoğu zaman herkese aynı tedavi uygulanmaz. Özellikle kadının yaşı, yumurtalık rezervi, kilosu, varsa daha önceki bir deneyimi bunların hepsi göz önünde bulundurularak uygulanacak tedavi protokolü belirlenir. Son zamanlarda olabildiğince hasta dostu tedavi dediğimiz optimum sürede ilaç kullanılan hastaların kliniğe müracaatının olabildiğince makul tutulduğu hasta dozlu tedaviler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha popüler hale geldi. Çünkü hasta portföyümüzün önemli bir bölümü artık çalışan insanlar. Çalışan insanların bu tedavi sürecinde işleriyle birlikte eşzamanlı tedavi sürecini daha kolay yürütebilmelerine yönelik tüm dünyada yeni tedavi protokolleri geliştiriliyor. İlaç uygulama protokolleri de buna uyarlanmaya çalışılıyor. Eskiden her gün gördüğümüz hastaları şimdilerde 3 günde bir 5 günde bir bazen de tedavi sürecinde birkaç kez görerek tedaviyi son aşamasına getirebilmek mümkündür. 

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama işlemi birkaç dakika süren ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılan hastaya genel anestezi uygulamaya lüzum yoktur. Gerekli jinekolojik aletler kullanılarak rahim ağzı gözlenen hastada özel bir katater aracılığı ile rahim içerisine ulaşılır.

Laboratuvarda hazırlanmış olan sperm rahim içerisine enjekte edilir. Sperm ile yumurtanın kendiliğinden döllenerek rahime yerleşmesi amacı ile yapılan bu işlem sonucunda gebelik oranları % 15 civarına yükseltilebilir. İşlem sonrası 20 dakika dinlenme sonrası hasta normal hayatına devam edebilir. Herhangi olumsuz bir durum söz konusu olduğunda hasta hemen doktoruna başvurmalıdır.

İki kez aşılama denedikten sonra gebelik ve canlı doğum gerçekleşmeyen hastalar tekrar değerlendirilmeli, gerekirse tüp bebek tedavisine yönlendirilmelidirler.

Preimplantasyon Genetik Tanı Yöntemi nedir?

Ana rahmine yerleştirilmeden önce embriyonun genetik yapısının incelenmesidir. Akdeniz bölgesinde ciddi oranda Talasemi ve Orak Hücre Anemisi görülmektedir. Bu konuda aileler ciddi sıkıntılar çekmektedir. Bunun içinde Preimplantasyon Genetik Tanı bölgemizde yapılmaktadır. Bunların dışında da birçok genetik rahatsızlığı soydan uzaklaştırılması anlamında önemli bir müdahale yöntemidir. Biz merkezimizde son sistem Trofoektodermal biyopsi yöntemiyle yani 5. Gün blastosist aşamasındaki embriyo kabuğundan lazer yardımıyla hücre biyopsisi yaparak tanı koymaktayız. 24 kromozoma bakabiliyoruz (CGH), tek gen mutasyonlarına bakıyoruz yani buradan da anlaşılacağı üzere tüp bebek tedavisi sadece gebe kalamayanlar için değil özellikle geçmişte hasta çocuk öyküsü olan ailelere sağlıklı bebekler sunabilmek için ve özellikle çok nadiren de olsa yaptığımız kemik iliği nakli gereken bir çocuğumuza kardeş yaptık. O kardeşten yaşayan abiye kemik iliği nakli yapıldı. Tüp bebek tedavisi bu pencereden bakılırsa sadece üreyememe sorunu haricinde sağlıklı bebekler, zaman zaman da kemik iliği nakli gerektiren durumlarda donör kardeş amacıyla yapılmaktadır.

Tüp bebek tedavi sürecinde artık yıllar içinde Normoris Vander dediğimiz ortalama yaştaki hastalarda tüm dünyada ve ülkemizde de iyi merkezlerde belli seviyenin üzerinde gebelikler elde edebilmekteyiz. Bizim için artık önemli olan bu yaş grubunun haricinde azalmış yumurtalık rezervi olan daha önce deneme başarısızlığı olan ve artık çağdaş yaşam tarzı nedeniyle kadınların gebe kalmayı ötelemelerinden kaynaklı olan ileri yaş hastalarla uğraşmak klinik olarak bizim daha çok dikkatimizi çeken konulardan bir tanesidir. Özellikle azalmış yumurtalık rezervi olan çok deneme başarısızlığı olan hastalarda çok farklı yeni yaklaşımları bizde klinik düzeyinde uygulayıp bu tarz hastalardan elde ettiğimiz gebelikler bizi çok daha fazla mutlu etmektedir.

Myomu olan hastalara tüp bebek yapılabilir mi?

Yapılabilir tabiki de. Burada önemli olan rahimin iç tabası Endometrium yani kavitenin miyomdan ne kadar etkilendiğine bağlı. Çoğu zaman mümkünse biz öncelikle hastalara zarar vermeden işlem yapmayı çok umursuyoruz. Rahimin içerisini ileri derecede sıkıştıran bir miyom olmadığı sürece belli bir büyüklüğün üzerinde olmadığı müddetçe myoma rağmen tüp bebek yapmak öncelikli tercihimizdir. Fakat rahimin içini sıkıştıran bir myom çoğu zaman ileriye dönük düşüklere veya erken doğumlara sebep olmakta hatta çoğu zaman da tüp bebek başarısızlığına neden olmaktadır. Bu yüzden bu konuda başlangıçta kararımızı doğru vermemiz gerekir.

Tüp bebek yaptırmak isteyenler için özel bir beslenme gerekir mi?

Çevresel faktörler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık üreme sağlığı konusunda üreme hücrelerimiz üzerine hem kadında hem de erkekte son derece olumsuz etkiye sahiptir. Özellikle erkek kısırlığının son yıllarda ülkemizde giderek artma sebeplerinden biri giderek bozulan olumsuz çevre faktörleridir. Bunun en önde geleni yoğun sigara içmek. Bunun haricinde özellikle tarım alanında kullanılan kimyasallar farkına varmadan doğal olmayan gıdalarla aldığımız kimyasallar hatta son yıllarda gıda ürünlerinin saklandığı plastik kaplar (su şişeleri vs.) içindeki zararlı maddelerinde son derece olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Günümüz koşullarında bunlardan kendimizi tamamen izole etmemiz çokta kolay değildir. Onun için olabildiğince doğal olmayan gıdalardan ve çevresel faktörlerden uzak durmak gerekir. Belki de en önemlisi sigarayı bırakmak gereklidir. Sigara tahmin edilenin aksine ülkemizde hem kadınlar hem de erkekler arasında inanılmaz yaygın duruma gelmiştir. Bu durum hem kadın hem de erkek sperm kalitesi üzerine ciddi olumsuz etkiye sahiptir.

Bölüm Doktorlarımız

Güncellenme Tarihi: 17.03.2018 10:46:38
Toplam Sayfa Gösterimi: 24499

Hastanemiz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. Ayrıntılı liste.

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemelisiniz.

@2024 Tüm hakları saklıdır.
Medline Adana Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.