Başarısız Karneyi Fırsata Çevirin

Öğrenciler karnelerini aldılar ve artık uzun bir tatil dönemi başladı. Ancak karnelerdeki başarılı notlar evlerde sevinç ortamı yaratırken, başarısız notların yer aldığı karneler ise belki de ciddi sorunlara yol açacak.

Her karne dönemi sonunda kimi ailelerde yaşanan karne gerginliği, izleri ömür boyu silinmeyecek duygusal yaralara yol açabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin böyle bir durum oluşmadan tedbir almaları gerekiyor. Bu noktada çocuğun tek başarı kriterinin notları olmadığını unutmadan, kötü karne ne koşulda gelirse gelsin ailelerin bunun altında yatan faktörleri araştırıp sorunu ortadan kaldırmak üzere harekete geçmeleri önem kazanıyor.

Ailenin desteği şart

Akademik başarısı düşük veya sınıfta kalma riski taşıyan öğrencileri diğer öğrencilerden ayıran en önemli etkenin anne-baba desteği ve ilgisinden yoksunluk olduğu biliniyor. Sevgi ortamı ve sağlıklı iletişim bağları olan ailelerde karnedeki zayıf notlar, çocuğun daha iyi gelişimi için akılcı önlemlerin alınması yönünde uyarıcı etki yapıyor. Bu tarz ailelerde başarısızlığın nedeni araştırılıyor ve uygun tedbirler alınarak uygulamaya konuluyor. Ayrıca çocuğun başarısızlığı karşısında ebeveynlerin takınacağı tavra da dikkat etmeleri mühim.

Sevginizi gösterin

Ailelerin çocuklarının başarısızlığı durumunda sabırla akılcı çözümler aramaları gerekiyor. Bu gibi durumlarda çocuğa gösterilen sevginin eksik edilmemesi, cesaretinin kırılmaması, küçümsenmemesi ve onda hayal kırıklığı yaratmamak şart. Bunun yanı sıra çocuk kesinlikle tembel ya da başarısız olarak nitelendirilmemeli. Çünkü çocuk da eğer kendini bu şekilde kabul ederse başarılı olmak için gayret sarf etmekten vaz geçebiliyor.

Arkasında olduğunuzu hissettirin

Çocuklar, ailelerinden ve sosyal çevrelerinden yeterli düzeyde destek aldıklarında streslerini yöneterek karşılaştıkları sorunlarla daha kolay başa çıkabiliyorlar. Araştırmalar bu şekilde desteklenen çocukların çevreleri ile olumlu ilişkiler kurduklarını ve bunun neticesinde kendilerine olan güvenleri yükselirken karne notlarını artırma şansını da yakaladıklarını ortaya koyuyor.

Ailelere öneriler: 

  • Başarının tek göstergesi karne değildir. Karneye gereğinden fazla anlam yüklenmeyin.
  • Başarıyı yükseltmek için nasıl bir yöntem izleyeceğinize çocuğunuzla birlikte karar verin.
  • Çocuğunuza sevgi ve şefkat gösterip problemlerini çözmesine yardımcı olarak başarısızlığını telafi etme yollarını gösterin.
  • Çocuklar tatil döneminde dinlenmelidir. Başarısız olduğu derslerle ilgili yoğun ve yorucu olmayan bir çalışma programı hazırlayın ancak zorla ders çalıştırmayın.
  • Çocuğunuzu yalnızca kendisi ile kıyaslayın. Unutmayın, her çocuğun kapasitesi farklıdır ve her başarı kendi içinde gizlidir.
  • Başarısını teşvik edici, kişiliğini onurlandırıcı sözler söyleyin.
  • Yetenekli olduğu alanları keşfetmesi sağlayın. Ona kendini deneyebileceği yeni alanlar ve seçenekler yaratın.
  • Çocuğun duygularını ifade etmesine yardımcı olun.

Tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı artırma fırsatıdır. Bu nedenle ailece yapacağınız etkinlikler düzenleyerek ilişkilerinizi güçlendirin. 

Güncellenme Tarihi: 14.06.2019
Toplam Sayfa Gösterimi: 595

Hastanemiz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. Ayrıntılı liste.

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemelisiniz.

@2024 Tüm hakları saklıdır.
Medline Adana Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.