Covid-19 Belirtilerini İhmal Etmeyin

Günümüzde, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ortaya çıkardığı yeni kavramlar hepimizin hayatını değiştiriyor. Ölümcül olabilecek bu virüs yangısından korunabilmemiz için hayatımıza giren sosyal yalıtım, sosyal mesafeyi koruma, karantina ve hatta sokağa çıkma yasağı gibi durumlar günlük hayatımızı şekillendirirken; bazı durumlarda hayatımızı kurtarmak için bel bağladığımız bu önlemlerin yanlış uygulamalara yol açarak bize zarar verip vermeyeceğini de düşünmek doğru olabilir.  

Halen hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde açık ara en önemli ölüm sebebi olan kalp ve damar hastalıklarından dolayı ortaya çıkabilecek riskler ile Covid-19 hastalığından ortaya çıkabilecek riskler arasında bir denge kurmak önemlidir. Bu iki durumu riskleri en alt seviyede tutarak yönetebilecek stratejiler geliştirmek sağlık sistemimizin amaçlarından biri olarak düşünülebilir. Ülkemizde yılda yaklaşık 300,000 kişinin kalp krizi geçirdiği ve 100,000 kişinin kalp hastalıklarından ölüğü düşünülürse bu dengeyi kurmanın önemi daha net anlaşılacaktır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis kalp hastalıklarında da başarılı tedavinin en büyük öncüsüdür. Teşhisteki gecikmeye yol açabilecek durumlardan kaçınmak bu bağlamda hayat kurtarıcı olabilir.

Kalp damar hastalıklarında ortaya çıkabilecek bulguların varlığında gerekli önlemleri alarak doktora başvurmak, gecikmeden dolayı ortaya çıkabilecek tehlikeleri göze almaktan daha mantıklı olabilir. Bu bulguların en önemlisi göğüs ağrısıdır. Tipik olarak göğüs kafesinin ön kısmında başlayıp sol omuz ve kola yayılan bir ağrı dışında zaman zaman sağ kola, çeneye, karın üst bölgesine ve sırtta iki kürek kemiği arasına yansıyan ağrılar da kalp ağrısı olabilir. Özellikle baskı ya da sıkışma tarzında olan ve bu bölgelerde ortaya çıkan ağrılarda kalp hastalığı ihtimalini hatırlamak gerekir. Böyle bir durumda sosyal mesafeyi koruma, maske kullanımı ve dikkatli sıhhi temizlik gibi gerekli önlemleri alarak sağlık merkezine başvurmak mantıklı bir seçenek olarak akılda tutulmalıdır.

Hastanelere başvuran hastalarda pek çok sistemli yöntem ile hastaların bulaşıcı hastalıklardan korunması için azami dikkat gösterilmektedir. Hastaneye ulaşıldıktan sonra görevlilerin yönlendirilmesine uyulması herkes için çok daha emniyetli bir şekilde muayenelerin ve tedavilerin tamamlanmasını sağlayacaktır.

Güncellenme Tarihi: 18.04.2020
Toplam Sayfa Gösterimi: 775

Hastanemiz, başta SGK olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf, banka, şirket ve odayla anlaşmalıdır. Ayrıntılı liste.

Web sitemizi ziyaret ettiğinizde sitemizde yer alan kullanım koşullarını incelemelisiniz.

@2024 Tüm hakları saklıdır.
Medline Adana Hastanesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.